top of page

מפגש המתבגר עם הצבא

 

השירות הצבאי הינו חובה על פי החוק בישראל ומהווה חלק ממסלול החיים המקובל בארץ, אולם עבור מתבגרים רבים הגיוס לצבא אינו מובן מאליו. השירות הצבאי עשוי לקטוע את תהליך ההתבגרות הטבעי של בני הנוער. בעוד שרבים מהמתבגרים מגיעים למועד הגיוס כאשר הם מוכנים מבחינה נפשית, חשבו על השירות הצבאי, ואולי אף השתתפו במסגרות ההכנה לצבא, ישנם רבים אחרים שאינם בשלים לשירות, אינם כשירים לשרת בצבא מסיבות שונות, או שכלל אינם רוצים להתגייס. בנוסף לכך, גורמים נוספים בחיי המתבגרים יכולים להערים קשיים על המוטיבציה ועל ההשתלבות בצבא, כגון המצב הנפשי, המצב הכלכלי, המצב המשפחתי או המצב החברתי שלהם.

לקראת הגיוס, עשויות לעלות שאלות כמו: האם אני רוצה לשרת בצבא? האם אני רוצה תפקיד קרבי או ״ג׳ובניקי״? האם אני רוצה לשרת קרוב או רחוק מהבית? האם אני רוצה לשרת בבסיס פתוח או סגור? וגם עולים חששות רבים, כמו איך אסתדר מחוץ לבית, או חששות משירות קרבי ומסכן חיים... הצבא כיום, עושה מאמץ למצוא תפקיד המתאים ליכולות ולרצונות של כל מתבגר, אך ברור שאינו יכול להתחשב ברצונות של כל אחד ואחת. על כן, לעיתים ישנו חוסר התאמה בין הציפיות של המתבגרים מהשירות הצבאי, לבין מה שקורה בפועל. אך גם כשהציפיות תואמות וגם כשנערכה הכנה מסוימת לקראת השירות, ייתכנו קשיים להסתגל למסגרת הצבאית.

 

המעבר החד מהסביבה המוכרת של המתבגר למסגרת חדשה ושונה מאוד, עם דרישות גבוהות, חוקים נוקשים ומנגנוני ענישה, מצריך באופן טבעי פרק זמן של הסתגלות. זמן ההסתגלות הוא שונה עבור כל אחד ואחת ותלוי בגורמים רבים כגון: כוחות, יכולות, הכנה והיכרות מוקדמת עם הצבא ומערכות התמיכה בבית ובצבא. בתקופת הסתגלות זו עלולים להיווצר קשיים נפשיים, אולם כיצד נבחין בין קשיים שהם חלק מתהליך ההסתגלות הטבעי ויחלפו מעצמם, לבין קשיים חמורים יותר, המצריכים התערבות וסיוע למתבגר? התשובה לכך היא, כאשר סך הלחצים של המתבגר עולה על סך כוחותיו להתמודדות, והוא סובל מתחושת מצוקה מתמשכת. לרוב ניתן יהיה להבחין אצל המתבגר בסימפטומים נפשיים, גופניים או/ו התנהגותיים, כגון: שינויים במצב הרוח, בעיות בריאותיות, שינויים בשינה או בתיאבון וקשיי תפקוד. במקרים חמורים הקושי עלול להוביל להפרעות נפשיות, כמו הפרעות חרדה ודיכאון, ואף לעיסוק אובדני.

 

כאשר מופיע קושי משמעותי לקראת או בעת השירות, פעמים רבות המתבגר ומשפחתו חשים כעס, תסכול, ובעיקר חוסר אונים מאוד גדול אל מול המערכת הצבאית. במקרים אלו מומלץ מאוד להיעזר באיש מקצוע על מנת להתמודד עם המשבר. בצה״ל ישנם קב״נים (קציני בריאות נפש) טובים, כבר משלב לשכת הגיוס, שתפקידם לסייע לחיילים המתקשים בשירות, במתן טיפול נפשי, ובעת הצורך בקבלת הקלות בשירות, בשינוי תנאי השירות או בשחרור, וחשוב לפנות אליהם ולהעזר בהם. ניתן כמובן גם לפנות לטיפול באופן פרטי, שלרוב הינו זמין ונגיש יותר, ואינו תלוי בגורמי הצבא. התערבות איש מקצוע מוקדם ככל הניתן, יכולה לחסוך קשיים נפשיים ולתרום משמעותית לבריאות ולרווחה הנפשית של הפונה ושל משפחתו.

כקב״נית לשעבר, אשמח לסייע למתבגרים לקראת הגיוס ובמהלך השירות, בהכנה, ייעוץ וטיפול בכל הקשור לשירות הצבאי.

bottom of page