טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT: Cognitive Behavioral Therapy)
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא טיפול פסיכולוגי ממוקד, המביא לשינוי באמצעות עבודה במישור הקוגניטיבי (עבודה על המחשבות) ובמישור ההתנהגותי.
הרעיון המרכזי של הגישה הוא שהפרשנות (המחשבות) של אירועים בחיינו, ולא האירועים עצמם, משפיעה על הרגשות שלנו, על תחושות בגוף שלנו וגם על ההתנהגות שלנו. על כן, אם נשנה את המחשבות השליליות שלנו למחשבות שהן יותר מועילות לנו, נוכל להרגיש טוב יותר. במקביל לכך, עבודה על שינויים בהתנהגות שלנו, תוביל להתמודדות יעילה ומסתגלת יותר.
טיפול זה מתאים במיוחד להפרעות חרדה (כגון התקפי חרדה, חרדה חברתית ופחדים שונים), OCD, הפרעות דיכאון ופוסט טראומה. הטיפול הוא ממוקד ומכוון לפתרון הקשיים, ומאפשר שיפור במצב הנפשי תוך זמן קצר יחסית.
בפגישות הטיפול, מבררים וחוקרים את דפוסי החשיבה השליליים והלא יעילים של המטופל, ולומדים איך לשנות אותם למחשבות, תפיסות ואמונות יעילות יותר. בנוסף, בוחנים את דרכי ההתמודדות שלא עזרו עד כה למטופל, ובמקומם לומדים ומתרגלים התנהגויות חדשות ויעילות יותר.
הטיפול נעשה בשיתוף פעולה מלא של המטופל, מתוך הקשבה אליו והתאמת הקצב לצרכיו. המטפל הוא פעיל וממוקד במטרה הטיפולית, הוא מנחה את הפגישות ונותן כלים שימושיים, תרגילים ופתרונות התמודדות יעילים יותר. הוא לרוב ייתן למטופל משימות כדי לבצע בבית ולתרגל בין הפגישות. נוסף על כך, בייחוד כשמדובר בהפרעות חרדה וטראומה, המטפל ילמד את המטופל טכניקות של הרפייה והרגעה כמו נשימות ודמיון מודרך.